In zilele noastre zgomotul este una dintre problemele cele mai stresante atunci când vine vorba de mediul de munca. Daca ne gândim puțin, cu siguranță orice zgomot devine inconfortabil atunci când încercam sa muncim.
Atât intensitatea zgomotului cat si durata de expunere la acesta pot genera probleme de sănătate angajaților. Studiile arata ca aproximativ 60% din populația Europei suferă de afecțiuni cauzate de expunerea la zgomote puternice la locul de munca. Șantierele de construcții, industria transporturilor, comunicațiile sau industriile prelucrătoare presupun un fond zgomotos care afectează performanta fiecărui angajat.
Uneori, zgomotele se formează si in spațiul de birouri atunci când mai multe persoane vorbesc, generând stres si confuzie in procesul de realizare a task-urilor zilnice. Expunerea la zgomote mai puternice de 65 db poate genera o serie de probleme de sănătate precum: tinnitus sau oboseala. De asemenea, zgomotele puternice sunt si una dintre cele mai frecvente cauze de accidentare, atenția fiind dispersata.
In egala măsura, expunerea la zgomot va avea ca efect si probleme psihologice, zgomotul prelungit fiind deranjant, iar in scurt timp erorile își vor face apariția in fiecare activitate. Comunicarea verbala va suferi perturbări serioase atunci când fundalul sonor acoperă interlocutorii sau in cazurile in care exista probleme de auz.
Fiecare lucrător in parte trebuie protejat la locul de munca prin masuri speciale care sa ii ofere un mediu liniștit. Astfel, angajatorii trebuie sa pună la dispoziția angajaților echipament de munca corespunzător precum si supraveghere medicala permanenta. Totodată, trebuie evaluat constant nivelul de zgomot si se recomanda monitorizarea permanenta a riscurilor si masurilor de prevenire a accidentelor si problemelor de sănătate.
Crearea unor indicații de utilizare a echipamentelor precum si utilizarea acestora in orice proces este obligatorie pentru orice angajat. In egala măsura, se recomanda identificarea soluțiilor viabile de reducere a zgomotelor, poate chiar de utilizare a unor materiale fonoabsorbante pentru zonele de lucru.
Grija pentru expunerea angajaților la zgomote puternice va reduce absenteismul, protejând lucrătorii împotriva pericolelor si riscurilor de accidentare. Implicit, se diminuează si cheltuielile care survin in urma accidentarii precum si bolile profesionale.
Cea mai buna modalitate de evaluare a riscului de zgomot se face ținând cont de nivelul săptămânal de expunere, monitorizând toate depășirile de 87 db, dar ținând cont si de variațiile existente de la o zi la alta.
Se spune ca mai puțin zgomot înseamnă mai multa armonie, de aceea fiecare companie trebuie sa lupte pentru crearea unui fundal sonor de munca care sa fie plăcut. Crearea unui mediu sigur de munca reprezintă responsabilitatea fiecărui angajator, care trebuie sa pună in aplicare un plan responsabil prin care sa ofere protecție. Pierderea auzului înseamnă izolare, si implicit probleme in desfășurarea muncii. Fiecare angajat merita sa ajungă acasă cu starea psihica si fizica intacta, pentru a se putea bucura de viată alături de cei dragi.