Organizarea cailor de evacuare este obligatorie in cadrul clădirilor de lucru, pentru a asigura posibilitatea de salvare a tuturor angajaților, in cazul unui incendiu. In primul rând, ar trebui sa definim clar ce înseamnă o cale de evacuare. Ei bine, sunt considerate cai de evacuare acele ieșiri care îndeplinesc condițiile de dispunere, alcătuire si realizare, stabilite in normativ, care oferă posibilitatea de a ieși in afara clădirii, in suprafețe sigure in interiorul clădirii sau in suprafețe carosabile exterioare.
De asemenea, pot fi utilizate drept cai de evacuare si trecerile prin încăperi, care respecta timpul si direcția de evacuare. Important de reținut sunt acele treceri sau spatii care nu reprezintă sub nicio forma cai de evacuare: ascensoare, uși glisante, uși care se pot bloca, cortine rezistente la foc.
Atunci când vine vorba de clădiri foarte înalte sau de spatii aglomerate, se impune crearea a doua cai de evacuare pentru a spori siguranța celor prezenți. In acest caz, spatii precum: scările interioare si exterioare sunt perfecte in cazul unei evacuări. Când vine vorba de incendiu, scările exterioare trebuie confecționate din material Co, care oferă rezistenta la foc timp de minim 15 minute.
De asemenea, trebuie sa identificam si locuri special amenajate pentru evacuarea persoanelor. Curțile interioare si exterioare, cu o lățime de minim 3.5 m sunt ideale in caz de incendiu.
Dincolo de stabilirea unor cai exacte de evacuare, fiecare angajator trebuie sa se asigure de funcționalitatea iluminatului de siguranța si mai ales a sistemelor de alarmare si semnalizare in caz de incendiu. Cea mai buna soluție in acest sens, este organizarea periodica de exerciții si aplicații.
Alături de gestionarea situației cailor de evacuare, fiecare companie trebuie sa aibă propriul plan de incendiu, bine gândit si bine structurat pentru a evita punerea in pericol a oricărui angajat. Externalizarea serviciilor de SSM&PSI te va asigura ca fiecare situație este gestionata la cele mai înalte standarde de siguranța in termenii legali existenți.
De asemenea, prevenția poate salva vieți. De aceea, trebuie sa oferi angajaților tai un mediu marcat de încredere si siguranța. Promovarea modului adecvat de comportament precum si a responsabilităților in caz de incendiu este ideala. O alta abordare sănătoasă consta in îmbunătățirea managementului vizual cu mesaje constante de prevenție, vizuale si evidente pentru oricine. Astfel, căile de evacuare trebuie marcate corespunzător cu indicatori vizibili, a căror simboluri sunt pe înțelesul tutuitor pentru a evita orice confuzie in situațiile de criza.
Atunci când vine vorba de categoria sensibila de populație, copii, bătrâni, bolnavi sau persoane cu dizabilități, pentru aceştia trebuie prevăzute condiții sigure cu evacuare asistata.
Identificarea celor mai bune cai de evacuare este modalitatea potrivita pentru evitarea unor situații dramatice precum si a efectelor unor posibile incendii. Prevenția, informarea si perseverenta in crearea unui plan puternic de incendiu vor salva atât viată angajaților cat si a companiei.