Pantelimon, Str. Fericirii Nr. 16.2, Judetul Ilfov
0726284303
Pantelimon, Str. Fericirii Nr. 16.2, Judetul Ilfov

Sănătatea si siguranța femeii la locul de munca

In ultima vreme se promovează din ce in ce mai mult ideea conform căreia femeile sunt egale bărbaților. Desigur ca fiecare femeie este capabila de o mulțime de activități întreprinse si de bărbați, însă cu toate acestea exista diferențe biologice majore. Astfel, condițiile de munca si sarcinile femeilor vor fi mereu diferite de cele ale bărbaților.
Adesea, diferențele se transforma in motive de discriminare, într-o societate axata in mare parte pe putere si nu pe fragilitate.  Aceasta idee este conturata si la nivel social, femeile trăind într-o lume guvernata de bărbați.
In acest context, se formează o serie de probleme cu care femeile se confrunta zilnic la locul de munca. Aceste situații apar mai ales atunci când femeile trebuie sa stabilească un echilibru intre responsabilitățile profesionale si personale, sau atunci când nu sunt reprezentate la nivel de conducere/supervizare. Totodată, in unele situații, femeile desfășoară activități care sunt catalogate drept ”sigure” si ”ușoare”, realitatea fiind alta.
Adesea, atunci când se configurează fisa postului, foarte mulți angajatori omit sa  ia in considerare diferențele evidente existente intre femei si bărbați. Spre exemplu, nu se tine cont de volumul de munca sau de riscurile asociate stresului, ceea ce afectează puternic femeile din orice domeniu.
De asemenea, condițiile fizice pot afecta activitatea la locul de munca pana la absenteism. Spre exemplu sindromul premenstrual, dismenoreea sau sindromul premenopauză pot afecta îndeplinirea sarcinilor datorita generării de dificultăți de memorie, concentrare sau lipsa de energie in cele mai multe cazuri.
In ceea ce privește cea mai sensibila categorie: femeile însărcinate, in fiecare situație trebuie sa se tina cont de anumite aspecte esențiale in buna derulare a sarcinilor profesionale. Astfel, trebuie evitate temperaturile extreme, zgomotele puternice, radiațiile, sau statul prelungit in picioare. In special in aceste situații, fiecare angajator trebuie sa acorde atenție stării de oboseala care poate sa apară pe perioada sarcinii, sensibilitatea ridicata, călătoriile cu avionul in interes de serviciu, sau apariția intolerantei la mirosuri si căldura.
In acest context, angajatorii trebuie sa analizeze riscurile fiecărui post existent in cadrul companiei. Cea mai buna abordare este configurarea sarcinilor de munca ținând cont de diferențele dintre bărbați si femei, si mai ales de nevoile acestora din urma.
Fiecare companie trebuie sa adopte masuri care sa îmbunătățească procesul de munca, sarcinile devenind mai ușoare si mai sigure pentru toata lumea. Flexibilitatea trebuie sa domine orice tip de activitate, iar femeile trebuie implicate in luarea deciziilor in aceeași proporție precum bărbații.
Subiectul femeilor la locul de munca continua sa fie delicat chiar si in zilele noastre. Fiecare angajator trebuie sa se implice direct in modul de lucru si in sarcinile stabilite in fisa postului atunci când vine vorba de femei.
Cu toții trebuie sa înțelegem ca femeile nu sunt egale cu bărbații in îndeplinirea tuturor sarcinilor de serviciu. Adaptarea la nevoile fiecăruia este o cerința cheie in menținerea sănătății si securității întregului colectiv.

Postări similare